Com fer compostatge a la terrassa

Fer compostatge a la terrassa és fàcil i sorprenentment higiènic. En aquest article us explico, pas a pas, tots els secrets. Això sí, cal ser estricte amb el seu funcionament. Amb aquest sistema obtindrem un "hummus" d'altíssima qualitat i ja ens podrem oblidar de comprar adobs a la botiga per les nostres plantes. Com veureu, aquests compostatge és un sistema "per capes". I cal ser, repeteixo, estricte amb això doncs si el compostatge es realitza malament  pot no funcionar i ocasionar-nos un bon mal de cap. En cadascun dels passos us explico els detalls.

 

Què necessitem?

Per fer-lo només hem de disposar d'un bon cubell, de 100 litres o més, que podeu comprar o reutilitzar.

 

Com podeu veure, prepareu un taladro al que li incorporareu la broca més gran que trobeu de fusta, doncs per foradar plàstic són molt útils. Però si no en teniu, podeu fer servir qualsevol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I començarem a fer els forats en el cul de cubell i també una línia de forats just a l'inici, tal i com es veu:


    

 

Per que hem fet aquests forats? Un dels elements més importants en el compostatge, per no dir "el més important", es que la descomposició es realitzi de forma aeròbica, o sigui, amb presència d'aire. Ens interessen els microorganismes que descomponen la matèria i que respiren oxigen, així com també ens interessen les llombrius, que ens faran una gran feina. Amb aquest forats aconseguim tenir una entrada d'aire pel fons del cubell a l'hora que ens permet evacuats els lixiviats (que en parlem més endavant)

 

A PARTIR D'AQUEST MOMENT ÉS IMPORTANT SEGUIR EL SISTEMA DE CAPES:

 

   PRIMERA CAPA: GRAVA GRUIXUDA (per que no s'obturin els forats)                            SEGONA CAPA: BRANQUILLONS SECS            

                            

 

I A PARTIR D'ARA, COMENCEM A INCORPORAR ELS INGREDIENTS. Us proposo aquest menú!

               Les nostres escombraries orgàniques                                               Marro de cafè                                                                    Closques de fruïts secs 

    

 

 

Quina bona pinta eh!! Ara cal incorporar els microorganismes que començaran els procés de compostatge. I d'on els treurem? Doncs d'allà on estan. Cal que anem al bosc amb una bossa de plàstic o cubell i una paleta de jardineria. El que farem serà recollir la primera cada de terra d'un bosc que no sigui de pins, o sigui, la matèria orgànica en descomposició que naturalment es genera en els boscos i que està plena d'organismes micro i macroscòpics. Aquesta terra orgànica la incorporarem a la part superior. 

 

 

I a sobre d'aquestes capes, afegim una nova tongada de la nostra orgànica amb closques i marro de cafè.

I ja anem acabant. Cal que incorporem la tapa per tal de que no es plogui a dins del nostre compostador. Però com que necessitem que circuli d'aire, jo vaig realitzar una forats per inserir un cargols a mig collar sobre els que se sosté la tapa:

 

  

 

I ja el tenim construït. Ara nomès cal que l'anem omplint. Els meus suggeriments:

1. Acumuleu l'orgànica que aneu generant en una bossa a la vostra cuina i quan estiguin ben plena aboqueu-la al compostador. Veureu que ja està calenta, o sigui, que ja han començat les fermentacions.

2. Cada dues bosses d'orgànica feu una capa de branquillons secs.

3. Procureu incorporar en la vostra orgànica materials "marrons": Closques de fruits secs, marro de cafè.Si no en teniu, podeu fer servir paper de diari.

4. Si sou rigorosos amb la incorporació de branquillons, no cal que remeneu el compost.

5. El procés de compostatge necessita una determinada humitat. Si teniu el compostador al sol, es possible que s'assequi i el tindreu que regar. Però compte, no gaire, doncs la matèria orgànica ja té molta aigua. Per fer una comprovació, amb un pal agiteu la part superior de la pila i comproveu si està o no humida.

6. Tingueu present que el dia que comenceu a fer compostatge esteu adquirint un compromís. Sí, sí, començareu a criar micro i macroorganismes que us necessiten per poder sobreviure, de la mateixa manera que us gos necessita que li donin de menjar i el treguin a passejar. Amb això vull dir-vos que el compostatge necessita regularitat per que es faci un bon compost. 

 

Us estareu preguntant, quan puc treure el compostatge? Doncs bé, per l'experiència que he anat recollint, una família de 3 membres omple un cubell de 100 litres amb 5 mesos. Però el compostatge no està llest amb 5 mesos, ben bé han de passar-ne 8 si és primavera-estiu i 10 mesos si es tardor-hivern. Si mai no heu fet compostatge, al principi pensareu que omplireu el cubell amb 2 mesos però ja veureu que la matèria, quan comenci a descomposar-se, perdrà molta aigua.

Per on surt aquesta aigua? Per els forats del propi compostador. I això és un problema. No per la olor sino que per que el regalim es negre com la tinta. És el que s'anomena lixiviats. Per això, és important que col·loqueu el compostador a prop de la sortida d'aigua de pluja de la terrassa.

Posteriorment, vaig incorporar un recollidor d'aquest lixiviats mitjançant un plat de plàstic (d'aquets per posar a sota dels testos) al que li vaig fer un forat, li vaig incorporar una cànula amb un troç de tub de reg i tot això elevat sobre dos maons. El lixiviat es recollia en una ampolla. I amb aquest suc, diluït al 90 % (1 litre amb 10 litres d'aigua) és un fertilitzant espectacular.

Finalment, quan tot el cubell estigui ben ple i hagin passat els mesos, podrem treure tot el compostatge, menys la grava. Podem garbellar-lo o no, depenent de la bona descomposició que s'hagi produït i guardar-lo en bosses per anar-ho fent servir. Aquest compost serà el que us farà servei per, quan torneu a començar, incorporar-lo en comptes de la terra de bosc.

I això és tot. Que gaudiu d'un bon compostatge!

 

Jordi Bonet, professor d'agricultura ecològica a l'escola Esbioesfera.  

 

VOLS APRENDRE MÉS?

FORMACIONS RELACIONADES AMB AQUEST ARTÍCLE:

 

INICIACIÓ A LA AGRICULTURA ECOLÒGICA

AGRICULTURA ECOLÒGICA AUTOSUFICIENT

 

Escola d'Autosuficiència & Ecorestaurant - Carrer Lluis llibre 29, de Cardedeu, Catalunya - tel: 627333829
Joomla templates by a4joomla