Curs Integral en Autosuficiència 2023-2024

    

 

        

CONTEXTE 

Erns Freiderich Schumacher ja va fer una introducció magistral sobre l'actual sobre l'organització de la nostra societat a la dècada dels 70: Podem fer les coses nosaltres mateixos o pagar a altres persones per que ens ho facin. Són dos sistemes d’abastiment i ocupació que podríem denominar “sistema de suficiència” i “sistema d’organització”. El primer tendeix a crear homes i dones independents; el segon suposa homes i dones integrats en una organització. Totes les comunitats practiquen una barreja de tots dos sistemes; on la interacció de l’un i de l’altre es realitza en diferents proporcions. En el món modern, durant els últims cent anys, s’ha produït un canvi enorme: de la suficiència a la organització. La conseqüència d’això és que les persones es tornen més dependents, no poden fer res sense l’ajuda dels altres. Depenen completament de gran organitzacions, màquines i robots, d' ingressos cada vegada més grans. ¿Què ocorre en temps de crisis? ¿Proporciona l’Estat tot el necessari? Moltes queden atrapades a la xarxa de seguretat. Aleshores pateixen i es desesperen. ¿Per què no poden ajudar-se a elles mateixes? En general, la resposta és evident: no saben com fer-ho. Mai ho han intentat, no saben per on començar.

 

PERQUÈ AQUEST CURS INTEGRAL SOBRE L'AUTOSUFICIÈNCIA A CASA?

 

El curs està preparat a partir de l'experiència dels creadors de l'escola Esbioesfera en els seus més de 25 cursos i anys dedicats a l'autosuficiència. En aquest curs integral s'aborden fins a 12 experiències en àmbits tan essencials com són el proveïment de menjar, la transformació i conservació dels aliments, les habilitats manuals sobre materials naturals 

i la salut i benestar a través de la recolecció i ús de les plantes remeires i els seus productes elaborats.

 

A QUI VA DIRIGIT?

Va dirigit a totes aquelles persones que tenen inquietuds en vers el consum i a l'autosuficiència i que volen augmentar la seva resiliència o, el que és el mateix, augmentar la seva capacitat d'enfrontar-se amb èxit a esdeveniments desfavorables adaptant-se i desenvolupant positivament davant de circumstàncies adverses. Aquest curs té la voluntat de ser un iniciador de persones impulsores de canvi gràcies a l'aprenentatge en diversos àmbits de l'autosuficiència com ara l'agricultura, l'elaboració d'aliments, els oficis i habilitats vàries, la cosmètica i remeis terapèutics i la transició en totes les seves vessants. Notícia realitzada per TeleCardedeu durant el Cicle de Primavera del 3 abril

 

PLANIFICACIÓ CURS:

CURS DE 24H DISTRIBUIT EN DOS BLOCS on s'aborden els principals aspectes de les necesitats humanes en cada estació de l'any.

1r BLOC: CICLE PRIMAVERA-ESTIU- 12h (Cap de setmana intensiu)

2n BLOC: CICLE TARDOR-HIVERN- 12h (Cap de setmana intensiu)


FORMACIÓ INTEGRAL PER AL 2023- 2024

 

1r BLOC Primavera-Estiu

de FEBRER A MARÇ/ABRIL

Dissabte de 10 a 14h i de 15:30 a 19:30h i diumenge de 10 a 14h. Inclòs el dinar de dissabte i el té amb galetes de mig matí.

La PRIMAVERA és el despertar de la natura després d’un període de guariment i letargia. El fred hivernal es retira i comença un cicle de fertilitat on podem ser capaços de planificar, produir i elaborar tot el que necessitem. Tres mesos de clima benigne i pluges que ens donen la possibilitat de sembrar allò que ens alimentarà, fer allò que ens reconfortarà i que ens permetrà augmentar la nostra capacitat de dependre menys de l’actual sistema organitzatiu.

 

L'ESTIU és el moment per recollir, gaudir i conservar bona part de les llavors que em sembrat a la primavera. Si sabem com ho hem de fer, quins són els secrets per obtenir bons aliments durant tot l’any, haurem augmentat la nostra en recollir el fruït dels nostres esforços. També és el moment de la sega dels cereals i nosaltres hem d'aprendre a fer pa nutritiu per el nostre aliat: aprendrem a cuinar, conservar i també a protegir-nos d’ell.


 

2n BLOC: CICLE TARDOR-HIVERN- 12h (Cap de setmana intensiu)

 

2n BLOC TARDOR-HIVERN: 

DE ABRIL/MAIG A JULIOL

Dissabte de 10 a 14h i de 15:30 a 19:30h i diumenge de 10 a 14h. Inclòs el dinar de dissabte i el té amb galetes de mig matí.

La TARDOR és un moment de preparació, de transformació, on la natura entra en un cicle de canvi i alentiment. És el moment de l’any que hem d’aprofitar per guarir-nos, acumular i aprendre habilitats importants per la nostra resiliència. 

L’HIVERN és un moment de pausa, un moment de descans després de nou mesos de vigorositat retirada. És el millor moment per realitzar objectes que més endavant farem servir, acumular reserves que perdurin i ens facilitin la nostra vida durant els moments més intensos de l’any, nodrir-nos integral i d’origen proper i antic. 

 

Preu del curs complet (bloc 1 + bloc2):  150 euros (120 € + 30 euros de dinar i material), mínim 6 participants. S'han de cursar els dos blocs, no es fan per separat.

INSCRIU-TE AL CURS

AQUEST CURS JA L'HAN FET: 23 PERSONES


 

RESUM DEL PROGRAMA CURS INTEGRAL D'AUTOSUFICIÈNCIA 2019 

 
OBJECTIUS DEL CICLE COMPLERT

 

- Aprendre a cultivar la terra, ja sigui en un hort o en una terrassa, de forma ecològica, molt pràctica i plenament respetuosa amb la terra. Tenir la capacitat de autoabastir-se plenament en verdures i hortalisses. 

- Aprendre a elaborar pa a partir de tot tipus de farines i fer el propi llevat.

- Aprendre a elaborar formatge 

- Aprendre les tècniques de conservació dels aliments (assecatge, sal, sucre, txuneys...)

- Elaborar pasta fresca, seca i farcida 

- Teixir objectes útils amb materials naturals

- Fabricar-se un mateix artícles per la higiene personal utilitzant matèries naturals

- Fabricar els propis mobles de casa a partir de palets...

 

PROFESSORAT:

Jordi Bonet, apassionat per l’agricultura ecològica i la autosuficiència. Arriba a Cardedeu l'any 2004 procedent de Barcelona i 3 anys més tard funda l'associació cultural Letras Comprometidas, una plataforma de difusió crítica amb la globalització i de defensa dels drets humans i el medi ambient. Dos anys més tard comença a centrar-se en els projectes locals i així l'associació canvia de nom per anomenar-se Cardedeu per un món millor. La seva passió per l'horticultura ecològica l'empeny, juntament amb la seva parella, a treballar horts del poble i així conèixer les tècniques convencionals d'horticultura. Poc més tard, rep formació en horticultura ecològica i passa a ser membre fundador de la cooperativa de consum Cardedeu Autosuficient i subministrador de cistelles ecològiques  a la cooperativa de consum. Actualment impulsa, gestiona i dedica gran part de la seva vida al projecte "Esbioesfera, escola&ecorestaurant" i president de l’associació Cardedeu per un món millor i Cardedeu Autosuficient.

.

Gemma Velasco,

No hi ha una cosa que la fascini més que l'olor de pa acabat de fornejar i la seva crosta cruixent. Sempre ha tingut curiositat de fer-se les coses a casa i l'afició a fer pa li ve de fa uns anys. Gaudir d'una bona farina, escollir les llavors i decorar les coques de recapte son la seva debilitat. Compartir l'experiència d'ensenyar i transmetre els coneixements útils per a fer pa artesanal es l'objectiu com a formadora.

Es cocreadora de l'escola esbioesfera, des dels seus inicis ha estat aportant tot el seu coneixement i creativitat per a dur a terme aquest projecte tan engrescador i enriquidor per a tots.

 

 
 
 
 
Escola d'Autosuficiència & Ecorestaurant - Carrer Lluis llibre 29, de Cardedeu, Catalunya - tel: 627333829
Joomla templates by a4joomla